Rijles met een visuele beperking

Voor het rijles geven aan mensen met een visuele beperking heb ik een training gevolgd bij Visio.  In sommige gevallen is het mogelijk om ook met een visuele beperking het rijbewijs te behalen of te behouden. Dit geldt onder andere bij verlaagde gezichtsscherpte en bij gezichtsvelduitval.

Bij Visio is het mogelijk om een revalidatieprogramma te volgen genaamd auto-mobiliteit. Voorafgaand aan het revalidatieprogramma wordt er een speciaal formulier ingevuld door de eigen oogarts. Daarna volgt een intakegesprek, een optometrisch en eventueel een (neuro)psychologisch onderzoek bij Visio.

Bij mensen met een verlaagde gezichtsscherpte wordt een bioptisch telescoop systeem (BTS) aangemeten. Dit is een hulpmiddel om detail te zien in het verkeer. Visio traint je in het gebruiken van dit systeem.

Wanneer er sprake is van gezichtsvelduitval volgt er een kijktraining. Met deze kijktraining wordt een kijktechniek aangeleerd en geautomatiseerd om het gezichtsvelduitval te compenseren.

Na de training bij Visio starten de rijlessen. Na voldoende rijlessen volgt een rijtest bij het CBR om te bepalen of je rijgeschikt bent. Word je rijgeschikt verklaard en beschik je al over een rijbewijs, dan kan je het nieuwe rijbewijs aanvragen. Indien je nog geen rijbewijs hebt kan je daarna verder met de rijlessen om toe te werken naar het praktijkexamen.

De rijlessen starten en eindigen bij voorkeur op het station in Breda. Indien het niet mogelijk is om naar het station in Breda te komen is het mogelijk om thuis opgehaald en afgezet te worden tegen een meerprijs welke je in de tarieven kan vinden.